Jadual Penentuan Kandungan Pelajaran
|
Mata Pelajaran : Sains
Tarikh/Hari : 17 nov 2012/ sabtu
Masa : 8,00 am- 8.45 am (45 minit)
Tingkatan : 2 SETIA
Bilangan Pelajar : 28 orang
Tajuk : Nutrisi
Sub Tajuk : Kelas Makanan
|
Langkah
/ aktiviti
|
Pengetahuan dan Kefahaman
|
Aplikasi
|
Analisis
|
|||
Konsep/istilah
|
Teori/prinsip
|
Kaedah/kemahiran
|
Fakta
|
|||
-Set
Induksi :
Memulakan topik pengajaran dengan
menayangkan video nyanyian bertajuk ’makanan’.
-guru bersoal jawab dengan pelajar mengenai video yang
ditayangkan.
|
Penyoalan, Interpretasi video
|
Aplikasi
makanan dalam kehidupan harian
|
||||
Langkah 1
:
Menyenaraikan tujuh kelas makanan.
|
Memberi penerangan istilah tujuh kelas makanan iaitu ;
Vitamin, garam mineral, lemak, karbohidrat, serat,
protein, dan air.
|
Kaedah
penerangan
|
Makanan
terdiri daripada tujuh kelas
|
|||
Langkah 2
:
Memberi penerangan mengenai contoh, fungsi dan kesan
kekurangan karbohidrat, protein dan serat
|
Memberi penerangan istilah makanan karbohidrat, protein
dan serat.
|
Kaedah
Penerangan
|
Karbohidrat,
protein dan serat adalah contoh kelas makanan.
|
Manusia
memerlukan karbohidrat, protein dan serat dalam makanan.
|
||
Langkah 3 :
Aktiviti
berkumpulan
1. Kumpulan merah; karbohidrat
2. Kumpulan biru; protein
3. Kumpulan hijau; serat
|
Pembentangan
mengenai contoh, fungsi dan kesan kekurangan 3 kelas makanan tersebut.
|
Kaedah
kumpulan dan pembentangan
|
Kerjasama
dalam kumpulan
|
|||
Langkah 4:
Penilaian
-Aktiviti
individu
- kuiz
|
Kaedah
kuiz
|
Aplikasi
konsep semasa menjawab soalan kuiz
|
||||
Langkah 5
Aktiviti pemulihan dan pengayaan
- Pemulihan: ulang balik konsep
- Pengayaan: Latihan
Pengukuhan
|
||||||
Langkah 6:
Penutup
|
X
Rumusan istilah dalam tajuk ini.
|
X
Kaedah
penerangan
dan soal jawab.
|
X
Mengamalkan
pengambilan makanan seimbang dalam kehidupan harian.
|
X
Pengambilan makanan yang betul dalam diet harian.
|
No comments:
Post a Comment