Rancangan Pengajaran Harian Sains
|
Mata Pelajaran : Sains
Tingkatan :
1 Ibnu Sina
Bilangan Pelajar : 28 orang
Tarikh : 17 November 2012
Masa :
08.00am-8.45am (45 minit)
Tajuk :
Nutrisi (Kelas Makanan)
Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan
pembelajaran, murid dapat,
a) Menjelaskan dengan lisan empat
fungsi karbohidrat, protein dan serat dengan betul
b) menyenaraikan tiga contoh
karbohidrat, protein dan serat dengan tepat
c) Menganalisiskan tiga kesan
kekurangan karbohidrat,
protein dan serat dengan baik
Fokus Utama :
topik 9.2 (Kelas makanan)
Fokus Sampingan : topik 9.1(Piramid Makanan)
Prasyarat :
Pelajar telah didedahkan dengan piramid makanan
Sistem Sains : Kelas
Makanan
KBT :
Kemahiran Berfikir – Menjana idea dan
membuat keputusan
Bahan Bantu Mengajar: Video Kepelbagaian
Makanan, LCD
Soalan Kuiz, Kad bewarna, Kertas
Majong
Gambar,buku teks
Pendekatan Kaedah :Masteri learning
Penyerapan/ Penerapan : Ilmu - Pengetahuan Sains
Nilai -
Kasih-sayang, Hormat-menghormati, keberanian
Kerjasama,
|
LANGKAH-LANGKAH PENGAJARAN
|
LANGKAH
|
ISI PELAJARAN
|
AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN
|
CATATAN/NILAI MURNI/BBM
|
Set Induksi
(5 minit)
|
Video nyanyian bertajuk ‘makanan’.
|
1) Guru menayangkan video mengenai
kepelbagaian makanan
2)
Pelajar diminta meneliti video kepelbagaian makanan tersebut. Guru bersoal jawab dan
pelajar memberi respon
3) Guru
mengaitkan video dengan isu pembelajaran pada hari ini.
|
Strategi:
Berpusatkan pelajar
Kaedah:
Interprestasi Video
Soal jawab
Nilai-Nilai:
Patuh arahan guru dan tumpuan
BBM:
Video
KBKK:
Berfikir untuk menjana idea
|
Langkah 1
(3 minit)
|
Mendapatkan maklumat
Makanan terdiri daripada 7 kelas :
1) Karbohidrat
2) Protein
3) Serat
4) Vitamin
5) Mineral
6) Lemak
7) Air
|
|
Strategi:
Berpusatkan pelajar dan guru.
Kaedah:
Penerangan dan soal jawab
Nilai-Nilai:
Hormat-menghormati
Kasih-sayang
keberanian
BBM:
Slaid Power Point
KBKK:
Pemahaman dan pengetahuan
|
Langkah 2
(7 minit)
|
Contoh, fungsi dan kesan kekurangan
karbohidrat, protein dan serat.
|
1. Guru memberi
penerangan mengenai contoh, fungsi dan kesan kekurangan karbohidrat, protein
dan serat.
2. Pelajar mendengar
penerangan guru dengan teliti.
|
Strategi:
Berpusatkan guru
Kaedah:
Penerangan
Nilai-Nilai:
Patuh arahan guru dan tumpuan
BBM:
Slaid powerpoint
KBKK:
Berfikir untuk menjana idea
|
Langkah 3
(10 minit)
|
Pembentangan kumpulan:
Warna Merah:
karbohidrat
Warna Biru:
protein
Warna Hijau:
serat
|
4. Guru
meminta pelajar untuk berbincang dan bekerjasama dalam kumpulan.
5. Pelajar
membuat tugasan dengan menggunakan kertas majong dan marker yang diberikan
oleh guru
Guru memberi peluang pada pelajar untuk bertanya
jika masih belum jelas.
|
Strategi:
Berpusatkan pelajar dan guru
Kaedah:
Soal jawab, perbincangan kumpulan dan pembentangan
Nilai-Nilai:
Hormat-menghormati
Kasih-sayang
keberanian
Kerjasama
Pembelajaran koperatif
BBM:
Kad bewarna merah, biru dan hijau
Kertas Majong
Marker
KBKK:
Pemahaman perbincangan
pengetahuan
|
Langkah 4
(10 minit)
|
Penilaian;
Aktiviti individu
-
Kuiz 5 minit
-
Perbincangan 5 minit
|
Guru memberi pujian kepada pelajar yang sukerela
menjawab soalan dan memberi jawapan yang betul sebagai unsur peneguhan
|
Strategi:
Berpusatkan pelajar dan guru
Kaedah: kuiz dan perbincangan
Nilai-Nilai:
Kecerdasan pelbagai
BBM:
Soalan Kuiz
Buku teks
KBKK:
Pengetahuan berfikir dan tumpuan
|
Langkah 5
(5 minit)
|
Aktiviti pemulihan dan pengayaan
|
Pemulihan: guru mengulang semula tajuk yang pelajar
masih tidak faham dan mengarahkan pelajar menyiapkan aktiviti pengukuhan di
dalam buku teks tingkatan 2.
Pengayaan: guru mengarahkan pelajar menyiapkan latihan
pengukuhan dalam buku teks sains tingkatan 2.
|
Strategi:
Berpusatkan pelajar
Kaedah:
Pemulihan dan pengayaan
Nilai-Nilai:
Patuh arahan guru dan tumpuan
BBM:
Buku teks
KBKK:
Berfikir untuk menjana idea
|
Penutup
(5 minit)
|
Rumusan isi pelajaran
|
Guru membuat penutup sosial dan kognitif. Guru
meminta pelajar menyiapkan aktiviti lembaran kerja di rumah. Guru akan
berbincang dengan pelajar pada kelas akan datang.
|
Mengamalkan pengambilan makanan secara
sihat
|
Refleksi :_Pelajar_memberi
kerjasama dan dapat mengikuti pembelajaran dengan
baik
|
No comments:
Post a Comment